Je kan op verschillende manieren samenwonen in een huurwoning.
Je woont samen met je echtgenoot OF je bent wettelijk samenwonend
Je echtgenoot of de persoon waarmee je wettelijk samenwoont is automatisch mee huurder. Of deze persoon nu mee op het huurcontract staat of niet. Jullie moeten elk apart jullie verplichtingen als huurder nakomen.
Huurde je eerst alleen een huurwoning en ga je nu trouwen of wettelijk samenwonen? Geef dan de contactgegevens van die nieuwe persoon door aan de verhuurder. Jullie worden nu automatisch allebei huurder.
Willen jullie niet meer samenwonen?
Dan zijn er twee opties:
Eén persoon blijft in de huurwoning. De andere persoon meldt aan de verhuurder dat die vertrekt.
Jullie zeggen allebei het huurcontract op.
Je woont FEITELIJK samen met een andere persoon
Je kan ook samenwonen met andere personen dan een echtgenoot of wettelijk samenwonende partner. Dat heet ‘feitelijke samenwoning’. Enkel de personen die op het huurcontract staan, zijn dan huurder. Jullie moeten elk apart jullie verplichtingen als huurder nakomen. Zorg dat je elkaar vertrouwt voor je gaat samenwonen.
Voorbeeld: de verhuurder kan vragen dat jij de huurprijs van alle bewoners stort. Jij zal dan moeten vragen aan de andere bewoners dat ze hun deel naar jou storten.
Willen jullie niet meer samenwonen?
Dan zijn er twee opties:
Eén huurder zegt het huurcontract persoonlijk op en de andere huurders blijven er wonen. De vertrekkende huurder heeft een opzegtermijn van 3 maanden en zoekt een nieuwe huurder. De blijvende huurders en de verhuurder moeten die nieuwe huurder goedkeuren. Vind je als vertrekkende huurder geen nieuwe huurder? Dan kan de verhuurder jou nog tot 6 maanden na je vertrek aanspreken om de huurprijs te betalen.